Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

ПИТАННЯ ФОРМУВАННЯ СПРОМОЖНОЇ МЕРЕЖІ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ НА СУМЩИНІ Є НЕ ЛИШЕ ГОСТРИМ ТА АКТУАЛЬНИМ, АЛЕ Й «ГАРЯЧИМ»

Дата: 20.04.2023 09:56
Кількість переглядів: 87

Заступник голови Сумської ОВА Олена БОЙКО пояснювала журналістам телеканалу «Суспільне. Суми», а також «Українське радіо. Суми», що дискусії навколо цього питання не мають бути політичними чи якимись особистісними. Адже є чіткі критерії, визначені постановою Кабміну, за якими лікарню відносять чи то до надкластерної, чи до кластерної, чи до загальної

Зокрема, кластерною лікарнею має бути та, яка розміщується в адміністративному центрі району. Тобто на території Сумщини 5 районів, і в кожному районному центрі має бути кластерна лікарня. Крім того, на території міста Суми може бути створена окрема кластерна лікарня.

Також кластерний заклад охорони здоров’я має надавати 20 базових напрямів медичної допомоги, які повинні бути забезпечені не тільки наявністю відповідних відділень і ліжкомісць, а й підготовленим медичним персоналом.

Крім того, на вибір лікарні, яка має бути кластерною, впливає кількість населення (розрахункова кількість населення, яку має обслуговувати кластерна лікарня, 120 – 150 тис. осіб). Варто враховувати і особливості транспортного сполучення та можливості швидкого довозу пацієнтів з найвіддаленіших населених пунктів до цієї лікарні.

«Як я уже неодноразово говорила, що питання створення спроможної мережі медичних закладів в межах Сумського госпітального округу є непростим. І наразі в області активно працює обласна робоча група і підгрупи по кожному району, які мають зібрати пропозиції з усіх медичних закладів на території Сумщини, і за певними критеріями визначити, до якого типу відносити ту чи іншу лікарню», – повідомила Олена Бойко.

Після того, як будуть зібрані всі пропозиції на рівні підгруп та розглянуті обласною групою, за погодженням з обласною радою і рішенням ОВА ці пропозиції будуть подані МОЗ. До 1 травня ОВА має подати узгоджені пропозиції на розгляд Міністерства охорони здоров’я України. І остаточне рішення, який матиме вигляд Сумський госпітальний округ, прийматиме безпосередньо МОЗ.

«На жаль, сьогодні дуже часто звучить теза, що лікарні, які не потраплять до спроможної мережі, закриватимуться. Тому й виникають такі гарячі дискусії. Підкреслюю, теза про закриття закладів є хибною. Усі заклади Сумщини, які мають контракти з НСЗУ, і надалі працюватимуть, отримуватимуть кошти від НСЗУ й надаватимуть медичні послуги, – додала заступник голови Сумської ОВА. – Переваги для закладів, які потрапляють у спроможну мережу, це першочергове державне фінансування на ремонт, реконструкцію та закупівлю за державний кошт дороговартісного обладнання. Всі інші лікарні матимуть теж таку можливість, але після того, як будуть повністю забезпечені усім необхідним лікарні спроможної мережі».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь