Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ТА ОСОБИСТА ГІГІЄНА ДОПОМОЖУТЬ ЗНИЗИТИ РІВЕНЬ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ГРИП, КОРОНАВІРУС ТА ІНШІ ВИДИ ГРВІ

Дата: 23.10.2023 15:29
Кількість переглядів: 71

Фото без опису

З настанням осені розпочався епідсезон захворюваності на грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Більшість людей хворіють на ГРВІ 2–4 рази на рік

Головною причиною появи і розвитку ГРВІ є потрапляння вірусу в організм людини з подальшим ураженням дихальних шляхів. Дане захворювання є найпоширенішим в Україні, щорічно від нього страждає більше 30% населення. Однією з ключових причин поширення ГРВІ є масові скупчення людей: в громадському транспорті, на заходах, роботі і т.д.

Збудниками ГРВІ є понад 200 вірусів, які часто не пов’язані генетично та належать до різних груп захворювань. Збудниками грипу є різні штами вірусу. Віруси зазвичай вражають верхні дихальні шляхи, тобто порожнину носа, глотку, носоглотку, гортань і трахею. Без правильного лікування інфекція може поширитись на інші частини дихальної системи – бронхи і легені, що ускладнює лікування і робить його тривалішим.

Основна різниця у симптомах грипу і ГРВІ полягає у тому, що грип розпочинається раптово і гостро впродовж періоду хвороби різко виражені ломота в тілі, озноб, головний біль і біль у м’язах, а ГРВІ – зазвичай починається поступово і супроводжується відчуттям «розбитості» та загального нездужання.

Одним з найяскравіших ознак розвитку ГРВІ є тривалий період інкубації. Він може тривати від кількох днів, до тижня, а в деяких випадках – до 12 днів (після потрапляння вірусу в організм людини). Симптоми ГРВІ проявляються у вигляді характерних синдромів: підвищення температури, озноб, загальна слабкість, м’язовий і суглобовий біль; кашель, нежить, чхання, порушення носового дихання, іноді кон’юнктивіт; лімфаденопатія. Про поразку горла, мигдалин і нижніх відділів дихальних шляхів свідчать наступні ознаки ГРВІ: відчуття сухості й першіння в горлі, болючість при ковтанні, набряклість і гіперемія мигдалин, язичка і піднебінних дужок, пухкі накладення в лакунах, осиплість голосу і сухий гавкаючий кашель, саднення за грудиною та ін.

Найчастіше ГРВІ протікає досить легко. Однак ігнорувати хворобу не варто. Без належного лікування вона іноді призводить до серйозних наслідків, а самолікування, наприклад, безконтрольний прийом антибіотиків, може стати причиною розвитку стійкості до них. Лікування вірусного захворювання має бути правильним. В іншому випадку до вірусної інфекції може приєднатися бактеріальна, що, своєю чергою, протікає складніше і вимагає невідкладного лікування антибіотиками. Вона швидко прогресує, викликаючи високу температуру і біль в області скупчення хвороботворних бактерій – в горлі або вухах. Якщо бактерії опускаються нижче, може розвинутися пневмонія, що вимагає невідкладного лікування антибіотиками.

Лікування ГРВІ – симптоматичне. Воно спрямоване на полегшення стану пацієнта і запобігання ускладнень. Лікування ГРВІ, як правило, проводиться амбулаторно відповідно до рекомендацій лікаря. При тяжкому перебігу, а також при наявності ускладнень, можлива госпіталізація в лікарню. Як правило, призначаються препарати з протизапальною, жарознижувальною і знеболювальною дією. Для лікування нежиті використовуються спеціальні спреї та краплі. При появі кашлю призначаються таблетки або сиропи. У комплекс традиційних заходів з лікування ГРВІ входить вітамінні комплекси і імуностимулятори, фізіотерапевтичні процедури.

Правильні звички й особиста гігієна можуть в рази знизити ризик захворіти. Грип, коронавірус та інші види ГРВІ передаються повітряно-крапельним шляхом або контактним способом, наприклад, через рукостискання або брудну дверну ручку. На різних поверхнях віруси живуть різний час, тому завжди пам’ятайте про гігієну й не чіпайте руками ніс, рот або очі. Не чіпайте руками поручні в транспорті, ручки дверей, візків у супермаркетах – користуйтеся для цього серветками або рукавичками. Якщо є можливість, пройдіться на роботу пішки.

Заходи профілактики на роботі: частіше провітрюйте приміщення; виходьте на прогулянку в обід; перед їжею й після візиту в туалет мийте руки з милом або користуйтеся антисептиком; протирайте антисептичними серветками телефони і клавіатури.

Загальні заходи профілактики:

збалансуйте харчування, їжте більше овочів і фруктів, горіхів, пийте більше води; добре обробляйте м’ясо та яйця термічним способом;

відпочивайте; спіть не менше 6-8 годин підряд на добу;

не перебувайте довго в натовпі; дотримуйтесь безпечної відстані між людьми (1,5 метра), уникайте людних місць;

не приймайте антибіотики без призначення лікаря: вони вбивають бактерії, а не віруси;

не нехтуйте першими симптомами хвороб, обов’язково звертайтесь за медичною допомогою до сімейного лікаря;

щеплюйтесь проти грипу, пройдіть курс вакцинації від коронавірусної інфекції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь