Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

НА СУМЩИНІ ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ОРГАНІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ, МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ, РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ТА МІСТОБУДУВАННЯ

Дата: 15.11.2023 12:31
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

Народні депутати України, представники Кабінету міністрів України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, міжнародних партнерів, керівництво Сумської обласної військової адміністрації, обласної ради, голови громад зібралися на Сумщині, щоб обговорити ряд важливих питань, зокрема, відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях, правове регулювання діяльності військово-цивільних адміністрацій у післявоєнний період, регіональну політику в рамках процесу вступу до Європейського Союзу. Захід відбувся за сприяння та підтримки програми U-Lead з Європою

Засідання модерував Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій БЕЗГІН.

Під час засідання його учасники відзначали важливу роль Сумської області як північного форпосту держави, відзначали героїзм жителів у боротьбі з ворогом під час повномасштабного вторгнення та нелегке життя на прикордонні сьогодні, адже 15 прикордонних громад Сумщини нині щодня під обстрілами з боку рф.

Від імені начальника Сумської ОВА Володимира АРТЮХА учасникам засідання подякував перший заступник Тарас САВЧЕНКО.

«Для нас, як для прикордонного регіону дуже важливою є увага центральних органів влади в цілому та Верховної Ради зокрема. І сам факт, що цей захід проходить не онлайн, а офлайн і запрошені голови громад, є знаковим. Адже керівники прикордонних громад області можуть донести до народних депутатів ряд болючих для них питань. Зокрема, ми сьогодні можемо говорити про необхідність оперативного відновлення громад після обстрілів, про те, що, на жаль, деякі державні програми не поширюються на прикордонні громади, програма щодо закупівлі техніки має включати і прикордоння, про необхідність впорядкування законодавства, в тому числі податкового, щодо користування землею поблизу кордону з рф тощо, – говорив Тарас Савченко. – Ми з вами маємо зробити все від нас залежне, щоб, попри воєнний стан, громади Сумщини були вмотивованими не лише на відновлення, але й на майбутній розвиток, мати перспективи після перемоги. І допомога законодавчої гілки влади в цих реаліях відіграє особливо важливу роль».

Перший заступник начальника Сумської ОВА підкреслив, що Сумська область «живе» та забезпечує відновлення у нових реаліях та має плани щодо подальшого розвитку: «При розробці планових документів ми акцентували увагу на те, що «Будуємо регіон нових можливостей». Після вигнання ворогів із Сумщини ми сформували бачення розвитку регіональної політики та маємо Стратегію відновлення та розвитку економіки Сумської області на 2022-2024 роки. Ми готові переорієнтовувати свою економіку, але нам потрібна підтримка, щоб Сумщина була не лише територією відновлення, але й територією розвитку».

У своїх виступах присутні на засіданні говорили про те, що з початку повномасштабного вторгнення органи місцевого самоврядування здали своєрідний екзамен на стійкість, коли не здалися ворогу, а стали на захист своєї громади – хтось пішов до лав ЗСУ, а хтось продовжував працювати на забезпечення своїх громад під час окупації. Зараз громади проходять наступний етап – відновлення та життя в умовах війни. Після перемоги на них чекає ще одне випробування – не лише відновитись, а й знайти шляхи для розвитку. І для цього в країні мають відбутись масштабні зміни, в тому числі у законодавчому полі, щоб дати громадам, особливо прикордонним, інструменти для динамічного та ефективного відновлення й розвитку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь