Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

ПОСЛУГА З ФОРМУВАННЯ ЖИТТЄСТІЙКОСТІ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?

Дата: 11.12.2023 15:37
Кількість переглядів: 157

Фото без опису

Пілотний проєкт із запровадження надання соціальної послуги з формування життєстійкості набирає обертів: наразі триває процес залучення громад, а паралельно з цим – проходить конкурс серед надавачів

Тож, зібравши докупи найчастіші запитання, що лунають як з боку представників територіальних громад, так і від потенційних надавачів, які подають свої конкурсні пропозиції, відповідаємо.

У чому сутність послуги?

Головна мета запровадження послуги з формування життєстійкості – це психосоціальна підтримка українців, зниження загального рівня стресу і тривожності населення, формування навичок першої психологічної допомоги близьким (особливо дітям та старшим членам родини), а також навчання стресостійкості та попередження психологічної травматизації.

Окремі напрями стосуватимуться психологічної підтримки батьків, розвитку батьківських навичок та догляду за дітьми, допомоги в побудові стосунків з дітьми на різних етапах дорослішання. А також – психологічної роботи з військовослужбовцями, ветеранами і їхніми родинами.

Крім того, послуга передбачає навчання волонтерів та допомогу в координації їхньої діяльності.

Проєкт є складовою Всеукраїнської програми ментального здоров'я, ініційованої  Першою леді Оленою Зеленською. 

Партнерами проєкту виступають: Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Агропромхолдинг Астарта-Київ, Благодійний фонд «Повір у себе». 

Як надаватиметься послуга?

Послуга психосоціальної підтримки насамперед передбачає комплексний підхід. Так, першочергово здійснюватиметься оцінка потреб людини та складатиметься дорожня карта. Після цього надаватиметься допомога в установленні контактів з фахівцями, службами, організаціями, які пропонують послуги для вирішення наявних проблем, можливості соціального захисту і тд. За місцем надання послуги будуть запроваджені: психологічна діагностика, психологічне консультування (індивідуальне, сімейне, чи групове); надання психологічної підтримки та допомоги після психологічних травм та стресових розладів; навчання методам і прийомам, які допомагають знижувати фізичний та психологічний стрес тощо.

Окремі напрями включатимуть психологічну підтримку батьків, розвиток батьківських навичок та догляд за дітьми, допомогу в побудові стосунків з дітьми на різних етапах дорослішання. А також – психологічну роботу з військовослужбовцями, ветеранами і їхніми родинами.

У рамках підготовки до надання послуги усі надавачі пройдуть ряд тренінгів, серед яких - курси «Самодопомога Плюс» від ВООЗ та «Батьківство без стресу» від ЮНІСЕФ, та інші.

Де і коли надаватиметься послуга?

Послуга реалізовуватиметься у територіальних громадах, відібраних для участі. Списки громад-учасниць публікуються наказами Мінсоцполітики на сайті. Наразі до проєкту постійно долучається дедалі більше представників місцевих органів влади. За посиланням можна ознайомитися з переліком поширених запитань-відповідей від представників територіальних громад: https://www.msp.gov.ua/news/23186.html 

Наразі, у планах реалізація послуги з формування життєстійкості до 31 грудня 2024 року. Надалі проєкт масштабується на всю Україну.

Хто може стати надавачем послуги в межах проєкту?

Надавачем послуги з формування життєстійкості можуть бути юрособи та ФОПи, включені до розділу «Надавачі соціальних послуг» Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, які мають або можуть сформувати команди фахівців у кількості відповідно до чисельності населення громади.

Конкурсний відбір надавачів проводить Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю. Більше деталей про конкурсну заявку, критерії та дедлайни - читайте за лінком: https://www.msp.gov.ua/news/23307.html  

Нагадаємо, що поза конкурсом можуть подати свої заявки ті, хто планують надавати послугу власним коштом, а також беруть на себе відповідальність з облаштування і утримання приміщення. Такими надавачами можуть виступати юрособи, ФОПи ( у тому числі ГО), а також комунальні установи. Навіть якщо їхня громада не подала свою заявку на участь, вони усе одно можуть подавати свої документи.

Аби долучитися до онлайн-консультацій для надавачів, які проходять щоп'ятниці о 15:00, заповнюйте форму онлайн реєстрації:https://forms.gle/grcffnZ6ejWyiLd19 

За матеріалами: https://www.msp.gov.ua/news/23345.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь