Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області: отруєння бджіл, попередження ліквідації та відбір зразків

Дата: 26.02.2024 11:22
Кількість переглядів: 43

ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ БДЖІЛ | Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Щороку, навесні, в період масових обробок полів реєструються випадки отруєння бджіл отрутохімікатами. У більшості випадків отруєння бджіл – це наслідок несвоєчасного попередження пасічників про час, місце, діючу речовину, характер хімічних обробок сільгоспкультур, термін дії препарату, відсутність іншої інформації щодо цього, тобто порушення законодавства про використання отрутохімікатів.

На території Шосткинського району Сумської області зареєстровано 2 громадські організації «Спілка бджолярів Шосткинщини», «Спілка бджолярів Глухівщини», які об’єднують пасічників Шосткинської, Глухівської, Березівської, Шалигінської та Есманьської територіальних громад. На території інших громад, об’єднання бджолярів відсутні. Пасічники району провадять таку господарську діяльність: первинне виробництво сільськогосподарської продукції, а саме: розведення та/або утримання бджолосімей, отримання продуктів бджільництва. Війна порушила плани бджолярів, проте, незважаючи на негативний вплив з боку агресора, наразі активно триває підготовка до весняно-літнього сезону.

Одним з чинних підзаконних актів, які регламентують, як профілактику отруєння бджіл пестицидами, так і утворення постійно діючих комісій, які надаватимуть рекомендації по обрахуванню економічної оцінки збитків від отруєння бджіл пестицидами є наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021р. № 338.

До того ж згаданим наказом визначено та затверджено процедуру видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, бланк паспорта та бланк заяви. Під час реєстрації паспорта пасіки йому присвоюється єдиний унікальний номер, який проставляється на титульному аркуші паспорта, та вноситься разом з відомостями про останню до Реєстру паспортів пасіки. Всього на території Шосткинського району зареєстровано та паспортизовано на сьогодні 593 пасіки. Середня кількість бджолосімей на пасіці по району складає біля 40 сімей.

У разі припинення діяльності пасіки, зміни назви та адреси пасіки її власник або уповноважена ним особа протягом десяти календарних днів повинна проінформувати про це Шосткинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, що здійснювало видачу паспорта. Даний орган протягом п'яти календарних днів у Реєстрі паспортів пасік змінює статус пасіки із зареєстрованої на ліквідовану. Нажаль пасічники не знають про це, або не бажають виконувати дану вимогу. На протязі трьох років не було жодного випадку подання заяви від власника на припинення діяльності пасіки по району. Зважаючи на те, що частина пасік , які розташовувались у зоні бойових дій, на сьогодні вивезені, продані або ліквідовані, вони не переоформлені відповідно до встановлених вимог і значаться в Реєстрі, як діючі.

На даний час розроблено та доведено до всіх зацікавлених сторін алгоритм взаємодії щодо попередження та дії при отруєнні бджіл. Шосткинським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області подано до сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад кандидатури спеціалістів для включення їх в постійно діючі комісії по розслідуванню випадків отруєння бджіл, які повинні поновлятися щорічно до 01 березня.. Наразі по району створено 10 комісій при територіальних громадах до складу яких входять в тому числі, фахівці Шосткинської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

Відповідно статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» 2042-УІІІ та «Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам» Шосткинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області здійснює безоплатну державну реєстрацію пасіки, як оператора ринку. Всього на сьогоднішній день зареєстровано по району 547 пасік, як операторів ринку.

На завершення нагадуємо, щоб уникнути випадків масового отруєння бджіл, необхідно дотримуватись вимог чинного законодавства, зокрема, громадяни які утримують та розводять бджіл повинні зареєструвати свої пасіки, повідомляти органи місцевого самоврядування, управління Держпродспоживслужби про заплановане місце розташування (кочівлю) пасіки. Сільгоспвиробники, фермери повинні здійснювати обробку полів в ранкові та вечірні години, а також повідомляти сільські, селищні, міські ради об'єднаних територіальних громад та пасічників, за три доби про дату, час, територію обробки, препарат, діючу речовину та способи їх застосування.

Пам’ятайте: взаємоповага сільгоспвиробника та бджоляра є найкращою гарантією збереження медоносних бджіл та отримання великого, якісного медозбору, врожаю сільськогосподарських культур, на процвітання нашої неньки України.

Посібник про деякі питанння у сфері бджільництва

Посібник: профілактика отруєння бджіл


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь