Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

ДЕРЖАВНА ДОПОМОГА ПРИ НАРОДЖЕННІ ДИТИНИ

Дата: 23.12.2022 11:28
Кількість переглядів: 125

Фото без опису

Соціальна турбота держави є одним з її пріоритетів та одним з основних інструментів подолання бідності. Урядом України приймаються заходи по соціальному захисту сімей, в яких народжуються діти

Чинним законодавством передбачено, що кожна сім'я, в якій народилася дитина, має право отримати державну допомогу при народженні дитини, умови призначення і виплати якої визначає Порядок призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1751 (із змінами та доповненнями).

Відповідно до положень цього Порядку допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини, опікуну, які постійно проживають разом з дитиною, з метою створення належних умов для її повноцінного утримання та виховання.

Сума виплат незмінна та не залежить від того, чи це перша чи, наприклад, третя дитина. Розмір допомоги становить 41280 грн. Виплата здійснюється одноразово в розмірі 10320 грн, решта суми виплачується протягом трьох років рівними частинами – по 860 грн щомісяця.

Для отримання допомоги при народженні дитини необхідно звернутись до органу соціального захисту населення за місцем проживання одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина. Заява може бути подана в електронній формі (з використанням засобів телекомунікаційних систем, через офіційний веб-сайт Міністерства соціальної політики України з використанням електронного цифрового підпису) структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання заявника. В такому разі факт народження дитини на території України підтверджується за інформацією з Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Також електронну заяву на оформлення допомоги при народженні дитини можна подати через онлайн-сервіс «Є-Малятко». Звернутися необхідно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, інакше у призначенні допомоги буде відмовлено.

Також кожна сімʼя, у якої народилася дитина, має право на отримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка». У наборі є найнеобхідніші речі для немовлят: одяг для малюка, пелюшки, підгузки, ковдра, матрац, іграшки, засоби для догляду та гігієни. Пакунок малюка видається на кожну народжену дитину, незалежно від матеріального стану родини.

У разі неотримання такої допомоги батьки можуть звернутися за грошовою компенсацією вартості натуральної допомоги «пакунок малюка».  Подати заяву на отримання грошової компенсації заявник може шляхом надсилання заяви та документів поштою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення райдержадміністрації або подання до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, центру надання адміністративних послуг за місцем проживання або перебування.

Розмір грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка" становить не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого законом на дату подання заяви про призначення грошової компенсації. З 01 грудня 2022 року цей розмір становить 6816 гривень.

В умовах війни Кабінет Міністрів України ухвалив  рішення, яке дозволяє родинам під час воєнного стану використовувати кошти грошової компенсації «пакунку малюка» на будь-які необхідні товари, зокрема на їжу, ліки, пальне, щоби вивезти дитину в безпечне місце (отже, знято обмеження щодо використання коштів виключно на дитячі товари). На період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення або скасування, перерахування грошової компенсації отримувачам може здійснюватися на будь-який рахунок, відкритий в акціонерному товаристві комерційний банк "ПриватБанк", у разі неможливості відкриття поточного рахунка із спеціальним режимом використання. 

Більш детальну інформацію щодо надання державних допомог у разі народження дитини,  можна отримати звернувшись за телефоном (05448) 91-6-31, (05448) 91-6-42.

Відділ соціального захисту 

Хмелівської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь