Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

ЗМІНИ ПРАВИЛ ПРОВЕДЕННЯ ТОРГІВ У СИСТЕМІ PROZORRO ЗАБЕЗПЕЧАТЬ РІВНИЙ ДОСТУП БІЗНЕСУ ДО ТЕНДЕРІВ

Дата: 05.01.2023 16:42
Кількість переглядів: 72

Після тимчасового скасування одного з елементів процедури торгів на Prozorro, власне аукціону, Уряд очікує на покращення ефективності закупівель

Зміна умов має збільшити економію в системі, простимулювати учасників переглянути свої підходи і одразу заходити на торги з тою мінімальною ціною, з якою вони готові підписувати контракт. На цьому наголосила заступник Міністра економіки України Надія БІГУН під час онлайн-брифінгу.

«З початком блекаутів конкуренція в системі закупівель суттєво зменшилася, як і кількість учасників. На кінець грудня 88% торгів фактично вже проходило без аукціонів – лише з одним учасником. Щоб змінити цю ситуацію і дати бізнесу впевненість, що правила гри будуть рівні, було прийнято рішення про зміни правил проведення торгів на Prozorro. Це тимчасове рішення. Разом з тим, ми продовжимо діалог з бізнесом для того, щоб відслідковувати ситуацію та за необхідності приймати відповідні рішення», – зазначила Надія Бігун, відповідаючи на питання від ЗМІ.

Заступник Міністра підкреслила, що у будь-якому випадку стратегія поведінки учасників торгів має змінитися. Раніше вони закладали певну «маржу» в ціну, за рахунок якої могли знижувати ціну на аукціоні. Відтепер торги проходитимуть в один етап, коли перша запропонована ціна є остаточною. Щоб перемогти в тендері, учасникам потрібно буде одразу подати найнижчу оптимальну для них пропозицію. Уряд очікує на позитивні економічні наслідки такого підходу.

«Ми розраховуємо, що наші дії допоможуть нам зберегти конкуренцію в торгах, тому що саме відкрита конкуренція – це найкращий запобіжник того, щоб не створювати корупційні ризики», – відмітила Надія Бігун.

Також учасники онлайн-брифінгу запевнили, що систему Prozorro будуть розвивати, адаптувати до сучасних реалій і робити більш гнучкою до нових викликів. Зокрема, Мінекономіки візьме у роботу пропозицію щодо застосування аукціонів за звичайною системою для торгів з великими сумами. Окремо, заступник Міністра Надія Бігун подякувала за конструктивний зворотній зв’язок від всіх учасників ринку, який дає можливість розвиватися українському бізнесу.

За матеріалами: https://www.kmu.gov.ua/news/zminy-pravyl-provedennia-torhiv-u-systemi-prozorro-zabezpechat-rivnyi-dostup-biznesu-do-tenderiv-nadiia-bihun


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь