Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ

Дата: 10.01.2023 12:00
Кількість переглядів: 108

У зв’язку з підвищенням росту захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції (ГРВІ) Держпродспоживслужба звертає увагу на здійснення заходів щодо профілактики цих захворювань. Серед інфекційних захворювань, які офіційно реєструються в Україні, грип та ГРВІ в загальній сукупності становлять понад 90%.

Грип – це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та навіть ризиком смерті, збудником якого є віруси трьох типів: А, В, С. Віруси грипу В і С викликають поодинокі захворювання, вірус типу А найчастіше стає причиною спалахів.

Грип дуже легко передається повітряно-крапельним шляхом. Навіть хворий із легкою формою грипу становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів, особливо перші 7 днів. Зазвичай симптоми грипу з’являються раптово, найчастіше це: підвищення температури тіла до 38°С і вище; головний біль, біль у м'язах, біль у горлі; кашель; нежить.

Особливо вразливими до інфекції є діти віком до 5 років; вагітні жінки; люди похилого віку; люди з надмірною вагою; хворі на діабет, хронічні легеневі та серцево-судинні захворювання; люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями. Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво знижує їхні шанси видужати без небезпечних ускладнень, а часто – і вижити.

Крім того, існують професійні групи ризику: медичні працівники; вчителі й вихователі; продавці; водії громадського транспорту; усі, хто працює в багатолюдних місцях. У цих людей немає ніякої можливості уникнути перебування поряд із хворими, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю і профілактики грипу.

Правильна профілактика грипу допоможе захистити себе та оточуючих від зараження та запобігти поширенню небезпечних вірусів, якщо дотримуватись кількох простих речей:

  • якщо захворіли – візьміть лікарняний. Грип швидко передається, тому так званий «трудовий героїзм» лише сприятиме поширенню інфекції;
  • уникати скупчень людей – аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми;
  • дотримуватися правил респіраторної гігієни та користуватися одноразовими масками при необхідності – щоб захистити себе чи оточуючих від зараження;
  • регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини;
  • повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми – для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням;
  • турбуватися про чистоту рук – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту та намагатися якомога рідше торкатися обличчя руками.

Проте найефективнішим засобом профілактики грипу є вакцинація. Щеплення рекомендують робити впродовж всього сезону грипу. Вакцинація посилює здатність організму протистояти грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання та здатне зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.

Бережіть себе та своє здоров'я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь