Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

Як оформити допомогу на догляд одиноким пенсіонерам, старше за 80 років

Дата: 20.01.2023 11:23
Кількість переглядів: 157

Фото без опису

Роз'яснюємо, що допомога на догляд надається одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». 

Основним документом для призначення допомоги на догляд визначено висновок ЛКК, де обов’язково повинно бути зазначено, що заявник потребує постійного стороннього догляду. 

Допомога на догляд призначається за умов:

 що особа не отримує надбавку до пенсії на догляд та компенсації на догляд, які надаються органами соціального захисту населення та органами Пенсійного фонду. У разі, якщо особа отримує надбавку до пенсії на догляд чи компенсації за надання соціальних послуг зазначеній особі, допомоги на догляд за особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, компенсації на догляд за особою з інвалідністю або особою, яка досягла 80-річного віку, допомога призначається після припинення виплати вказаних компенсацій, надбавки.

 що не мають працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати (відповідно до ст.ст. 202, 266 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син, онуки, правнуки зобов’язані утримувати батьків, бабу, діда, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги). Інформація про відсутність таких працездатних родичів (незалежно від місця їх проживання), зазначається в заяві про призначення допомоги на догляд, інформація про склад сім’ї зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги.

Для призначення допомоги подаються такі документи:

 заява (під час подання заяви пред’являється паспорт громадянина України та довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків) та декларація про доходи та майновий стан за встановленими формами;

 висновок ЛКК щодо особи, яка потребують постійного стороннього догляду;

 копія рішення суду про визнання особи недієздатною (для недієздатної особи);

 копія рішення про призначення опікуна (для недієздатної особи, якій призначено опікуна).  Допомога призначається та виплачується з місяця звернення в розмірі 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.01.2023 –   837, 20 гривень).

 Консультації можна отримати за телефонами: 05448 -91-6-31, 05448-91-6-42.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь