Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

"Україна де-факто в НАТО". Чи справді ЗСУ відповідають стандартам альянсу

Дата: 10.03.2023 19:08
Кількість переглядів: 59

30 вересня 2022 року Україна звернулася до Організації Північноатлантичного договору щодо майбутнього членства в НАТО. Одним із критеріїв сприйняття України Альянсом є оперативна сумісність ЗСУ зі збройними силами союзників. Чи дійсно українська армія вже досягла необхідного рівня?

Як змінюються ЗСУ завдяки НАТО

Сьогодні ЗСУ є однією з найбоєздатніших армій не лише Європи, але й світу. Українська армія поступово позбувається застарілих стандартів, тестує нові практики на полі бою та успішно звільняє окуповані рашистами території.

Досягнення сумісності ЗСУ зі стандартами НАТО передбачає вирішення чотирьох груп завдань:

підвищення рівня оперативних спроможностей та взаємосумісності ЗСУ з НАТО;

співробітництво з питань трансформації, оборонних реформ та професіоналізації Збройних Сил України;

забезпечення участі підрозділів та особового складу ЗСУ в операціях з підтримання миру та безпеки та Силах реагування НАТО;

застосування механізмів військової співпраці, консультацій та взаємодії, проведення заходів з інформування громадськості.

За офіційними даними, Міністерство оборони України вже не перший рік застосовує модель управління оборонними ресурсами відповідно до підходів і принципів НАТО. Станом на кінець 2021 року в Україні було запроваджено 255 стандартів і керівних документів НАТО. Для цього регулярно проводиться комплексний огляд сектора безпеки й оборони.

Відтак, система об’єднаного керівництва силами оборони й військового управління у ЗСУ вже перейшла з пострадянської моделі до більш сучасної натівської. Наприклад, повноваження між Міністерством оборони та Генеральним штабом розмежовані, а посади начальника Генштабу і головнокомандувача ЗСУ — відокремлені. Військове управління поділене за різними напрямами: командування об’єднаних сил, повітряних сил, військ зв’язку й кіберзахисту тощо.

Підготовка ЗСУ за стандартами НАТО

На основі стандартів НАТО було розроблено 13 доктрин і настанов із навчання ЗСУ та інших складових сил оборони.

За його словами, окрім відомої британської програми, до навчання українських воїнів долучилися такі країни:

Норвегія;

Данія;

Швеція;

Литва;

Латвія;

Естонія;

Польща;

Словаччина;

Чехія

Німеччина.

І, скажімо, лише британська програма передбачає навчання 30 тис. українських військовослужбовців.

Нині ЗСУ все більше отримують важкого озброєння, яке є в арсеналі армій країн НАТО. Наприклад, Україна посідає друге місце у світі за кількістю сучасних протитанкових засобів іноземного виробництва. Артилерію замінюють на зразки НАТО калібрів 155 та 105 мм.

У нас уже працюють німецькі системи ППО IRIS-T, американські NASAMS та анонсоване постачання системи ППО PATRIOT. Отоже, з часом може відбутися заміна радянської військової техніки на зразки НАТО.

Варто зауважити, що наші сили оборони також використовують натовські системи оперативного управління, зв’язку, розвідки та спостереження, безпілотні літальні апарати, броньовану техніку тощо. А бойові медики практикують чотирирівневу систему лікувально-евакуаційних заходів, аналогічну системі держав-членів НАТО.

Військові експерти відзначають величезний прогрес зв’язківців, котрі розпочали рух у напрямку досягнення сумісності з відповідними системами армій членів Альянсу ще у 2014. Екіпажі катерів lsland та Mark VI також пройшли підготовку в США. А наші Сили Спеціальних Операцій давно тренуються та діють за стандартами НАТО.

Резніков: «Україна вже де-факто стала членом НАТО»

Міністр оборони України Олексій Резніков і секретар РНБО України Олексій Данілов восени 2022 року презентували перші результати впровадження логістичної програми LOGFAS послам та аташе з питань оборони країн-донорів, що допомагають Україні у відсічі російській агресії.

У рамках цих зусиль Україна запровадила натівську систему обліку та контролю логістики LOGFAS. Завдяки інтеграції системи LOGFAS з модулем інформаційно-аналітичної системи «СОТА» щодо моніторингу постачання Україні озброєння від країн-партнерів, забезпечується повний контроль кожної одиниці зброї, що потрапляє на територію України.

Що не так: чому Україну ще рано записувати в НАТО автоматом

Експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк вважає, що, попри всі досягнення та заяву Резнікова, насправді на сьогодні ЗСУ ще не відповідають стандартам НАТО.

За його словами, прогрес ЗСУ все ж мають: рядовий та сержантський склад проходить підготовку за кордоном та всередині України під керівництвом іноземних інструкторів, тобто, найбільш широка верства збройних сил наразі опановує ті самі процедури, тактики та техніки, як і аналогічна категорія персоналу армій країн-членів НАТО.

Водночас чималою перепоною є проблема лінгвістичної сумісності ЗСУ з арміями союзників.

Отже, оперативна сумісність ЗСУ з принципами та стандартами НАТО має бути у різних сферах діяльності армії. Адже армії НАТО — це не тільки підготовлені частини, а й система управління. Для того, щоб у неї включитися, потрібна тісна співпраця практично з усіма структурами союзників. Для цього ЗСУ потрібний час.

ЗСУ винаходять несподівані прийомиоборони та наступу

Збройні Сили України вже довели свою сумісність з арміями НАТО. Оперативно-тактичні об’єднання нашої армії мають ту саму структуру, що й військові об’єднання країн Альянсу.

Наші захисники знаходять нові несподівані ефективні прийоми оборони та наступу, методи застосування як вітчизняної зброї, так і отриманої від союзників. 

ЗСУ настільки ефективно використовують нову зброю, що викликають захоплення навіть у їхніх розробників.

Вже у березні поточного року міністерство оборони США офіційно повідомило про рекордно успішне використання ПТРК Javelin. На 112 пострілів — 100 влучань у ціль. І це лише один з прикладів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь