Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

ЯК РОЗПІЗНАТИ СТРЕС – У СЕБЕ ТА ТИХ, ХТО ПОРУЧ

Дата: 10.03.2023 09:19
Кількість переглядів: 62

У «Довіднику безбарєрності» зібрано поради, як розпізнати стрес, та базові навички, як потурбуватися про себе та оточуючих в таких ситуаціях

Стрес є природною реакцією на подразники, яку може переживати кожен. Серед його ознак: емоції – сум, страх, агресія; поведінкові реакції – відсутність мотивації, уникнення будь-якої діяльності, прояви жорстокості, зловживання алкоголем або наркотиками; фізичні реакції – головний біль, біль у м’язах або спині, проблеми зі сном, відсутність апетиту або проблеми із травленням.

На ваш стан може впливати те, що ви: працюєте довше, часто не маєте сил на роботу; зіштовхуєтеся з дискримінацією чи стигматизацією; занепокоєні власною безпекою, добробутом та життям ваших близьких; розумієте, що не можете залишити роботу на роботі – думаєте про неї навіть вдома; взаємодієте з травматичним досвідом: хворобами, стражданнями та смертю;

змушені піклуватися про інших.

Якщо стрес не дає вам робити повсякденні справи (наприклад, ходити на роботу), варто звернутися за професійною допомогою. 

Як авто потребує пального, так і ваше психічне здоров’я потребує повного «баку» – піклування та постійної підтримки. Життя разом з його викликами – марафон, а не спринт. Аби мати сили на довгу дистанцію, варто дбати про своє здоров’я та добробут.

Деякі люди через бар’єри, стигму й упередженість опиняються в ситуаціях стресу частіше або мають справу з більш серйозними наслідками. До них належать: люди, які перебувають під загрозою, або вже зазнали насильства чи дискримінації; люди старшого віку, особливо ті, хто має порушення пам’яті; вагітні жінки; люди з хронічними захворюваннями, які потребують постійного доступу до медичних послуг; люди з інвалідністю, зокрема з психічними порушеннями; діти, підлітки та люди, які ними опікуються; люди, які мають проблеми з доступом до послуг.

Вразливість не завжди є очевидною, тому важливо проявляти емпатію та допомагати кожному, хто про це просить.

Поради складено на основі посібника «Базові навички турботи про себе та інших».

За матеріалами: https://bf.in.ua/ethic/iak-rozpiznaty-stres-u-sebe-ta-tykh-khto-poruch/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь