Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

ПІКЛУВАННЯ ПРО МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я МАЄ БУТИ НА ЧАСІ ДЛЯ КОЖНОГО УКРАЇНЦЯ

Дата: 18.04.2023 12:23
Кількість переглядів: 109

За соціологічними опитуваннями, понад 90% українців мають хоча б один із симптомів тривожних розладів, а понад 50% – перебувають в зоні ризику розвитку труднощів, повʼязаних з психічним здоровʼям. 40-50% громадян, за оцінками спеціалістів, потребуватимуть психологічної допомоги та психосоціальної підтримки різного ступеня інтенсивності

Рівень споживання антидепресантів у 2022 році сягнув піку, а на безрецептурні заспокійливі засоби українці щомісяця витрачають близько 300 млн грн.

Аудит ресурсів існуючої системи надання послуг у сфері психічного здоров’я (дослідження проведено у межах роботи над Всеукраїнською програмою ментального здоров'я).

Попри важкі обставини повномасштабної війни, суб’єктивна оцінка власного психологічного благополуччя українців є досить високою – 6,7 бали з 9 можливих. Майже половина (41%) вважають свій ментальний стан цілком задовільним.

31% українців не вважають свої ментальні проблеми вагомими і важливими для інших, особливо в умовах війни – наразі це основний бар’єр до звернення за психологічною допомогою.

66% респондентів не знають, куди вони могли б звернутися по допомогу в разі необхідності.

3-5 млн пацієнтів додатково: кількість психічних розладів (зокрема середніх і тяжких) та потреб в охороні психічного здоров’я зросла на 70%.

Наразі діє Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени ЗЕЛЕНСЬКОЇ.

Місія – зробити піклування про ментальне здоров’я щоденною звичкою для українців.

Ментальне здоров’я – це непомітний, але водночас головний двигун людини, що дозволяє не лише повноцінно жити, а й ефективно функціонувати у суспільстві. Регулярне піклування про власний стан може наштовхнути на відкриття внутрішнього джерела сили, що допоможе пройти крізь складні часи. Тому дбати про своє ментальне здоров’я – така ж базова необхідність кожної людини, як і дбати про здоров’я фізичне. Ментальне та фізичне здоров'я – нерозривне ціле.

Цілі

– Розбудова системи надання послуг у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, психологічної допомоги у різних секторах (освіта, соціальна сфера, охорона здоров'я, сектор безпеки та оборони) на національному та регіональному рівнях. Створити чіткі алгоритми міжвідомчої координації задля зручного та зрозумілого маршруту отримувача послуги. 

– Підвищення обізнаності населення щодо оцінки власного психоемоційного стану, потенційних ризиків для ментального здоров’я, дієвих методів їх вирішення і найкоротших шляхів отримання консультативної (а за необхідності – медичної) підтримки спеціалістів.

– Популяризація технік самодопомоги та підтримки інших, що базуються на доказових методиках піклування про ментальне здоров’я. 

– Навчання для фахівців першої лінії контакту (соціальні працівники, медичні працівники, освітяни, рятувальники, поліція, неурядовий сектор, а також – бізнеси, які створюють товари і послуги для населення) базовим навичкам першої психологічної допомоги, донавчання та тренінги для фахівців зі сфери психічного здоров’я.

За матеріалами Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь