Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

МАЄМО НАПРАЦЮВАТИ ЕФЕКТИВНІ РІШЕННЯ, АБИ НАДАТИ НЕОБХІДНУ ПСИХІЧНУ ДОПОМОГУ ВСІМ, ХТО ЇЇ ПОТРЕБУЄ, – ВІКТОР ЛЯШКО

Дата: 17.04.2023 11:37
Кількість переглядів: 80

За результатами соціологічних досліджень, за рік повномасштабної війни 9 з 10 українців особисто відчули принаймні один із симптомів психотравматизації. За прогнозами, 40-50 % населення України потребуватиме психологічної підтримки: зокрема, 1,8 млн військових та ветеранів, 7 млн людей старшого віку, близько 4 млн дітей та підлітків. Загалом же очікується до 27 мільйонів звернень по допомогу з питань психічного здоров’я на первинній ланці медичної допомоги

Для задоволення цієї потреби органи державної влади координують зусилля і напрацьовують конкретні рішення, щоб забезпечити українців якісною та доступною державною послугою з психосоціальної підтримки.

Цього тижня під час дводенної стратегічної сесії «Координація. Спроможність. Сталість.» представники різних органів влади – міністерств, держслужб, Офісу Президента, Офісу генерального прокурора, сектору безпеки і оборони – опрацювали спільні дії у впровадженні психосоціальних послуг.

Усвідомлення необхідності піклування про психічний стан – лише перший крок. Крок наступний – об’єднання зусиль і синхронна міжвідомча взаємодія задля перетворення ініціатив на видиму, доступну, повсюдну послугу з психосоціальної підтримки для громадян.

«Повномасштабна війна приносить не лише прямі втрати, а і непрямі. Так, ми всі бачимо її вплив на психоемоційний стан українців. Однак тема ментального здоровʼя набуває все більшої актуальності не лише в Україні, але й у інших країнах. Увага до цього напряму – загальносвітовий тренд, який потребує комплексного підходу та своєчасного реагування. Маємо спільно напрацювати найбільш ефективні рішення, аби надати необхідну психологічну допомогу всім, хто її потребує, щоб розлади психоемоційного стану не вплинули надалі на прогресування хвороб та якість життя людей. Багато питань можуть бути вирішені завдяки самовиявленню, самодіагностиці і самодопомозі. Для цього люди мають володіти необхідною інформацією. З цією метою і запущена комунікаційна кампанія «ТИ ЯК?» в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я», – зазначив Міністр охорони здоровʼя Віктор ЛЯШКО.

Під час заходу учасники ознайомилися й протестували пріоритетні проекти окремих міністерств і відомств. Спільна робота і координація зусиль дозволить уявити, ЯК САМЕ має виглядати державна послуга з психосоціальної підтримки, та зробити її відчутною для тих, хто її потребує.

Не менш важливим було зосередитися на позбавленні українців стигм щодо психічного здоров’я і розвивати добру звичку дбати про свій ментальний стан не менше, ніж про фізичний. Адже, хоч українці і довели усьому світові свою незламність і стійкість, але їм також потрібна психологічна підтримка.

Дводенний «мозковий штурм» відбувся у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої Першою леді Оленою ЗЕЛЕНСЬКОЮ.

 

Довідково 

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «ТИ ЯК?» за ініціативою Першої леді Олени Зеленської обумовлена потребою у психосоціальній підтримці щонайменше у 15 мільйонів громадян, які, за даними МОЗ, відчуватимуть погіршення психоемоційного стану різного ступеня важкості.

Мета програми:

1) навчити українців піклуватися про ментальне благополуччя і «бути у себе на часі»;

2) створити дієву державну систему психосоціальної підтримки та супроводження для громадян, які потребують фахової допомоги.

Супроводження розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «ТИ ЯК?» забезпечує Координаційний центр психічного здоров'я при Кабінеті Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті Міністрів України.

Напередодні стартувала комунікаційна кампанія Всеукраїнської програми ментального здоров’я «ТИ ЯК?», мета якої – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров'я, дати розуміння та показати інструменти, що допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан.

У межах кампанії створено спеціальну сторінку – https://howareu.com та запущено соціальні мережі Facebook, Instagram, Telegram, Viber, де зібрані техніки самодопомоги та підтримки людей поруч, зокрема у відеоформатах, у PDF-Аптечці, онлайн- та офлайн-ресурси, щоб звертатися за допомогою до перевірених, контакти гарячих ліній – для дзвінків в Україні та за кордоном.

Комунікаційна кампанія реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

За матеріалами: https://www.kmu.gov.ua/news/maiemo-napratsiuvaty-efektyvni-rishennia-aby-nadaty-neobkhidnu-psykhichnu-dopomohu-vsim-khto-ii-potrebuie-viktor-liashko

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь