Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

Сезон тиші 2023

Дата: 19.04.2023 09:44
Кількість переглядів: 127

Фото без опису

Весна — час народження нового життя у дикій природі. Саме зараз чимало диких тварин готується стати батьками або вже піклується про своє потомство. Наприклад, заєць сірий, сарна європейська, вивірка звичайна, синиця велика, жаба трав'яна — види, які можна легко зустріти повсюдно☺️

🐰 Малята зайця сірого з’являються на світ у березні та на початку квітня — зрячими, вкритими шерстю, повністю сформованими й активними. Зайченята живуть у кублі (заглиблення у землі) та харчуються материнським молоком лише перший місяць. Далі вони стають самостійнішими у пошуках їжі (рослин, насіння, кори, плодів), а згодом зовсім полишають родину.

🐿 У квітні-травні у вивірки звичайної (білки) народжується 6-10 голих, сліпих і глухих малят вагою до 10 грамів кожен. У віці одного місяця у них розплющуються очі та прорізуються зуби, через пару тижнів вони вперше вийдуть з кубла, а ще через місяць мати перестане годувати їх молоком. Няньчитись з малечею вона буде лише перші декілька місяців: захищати, годувати, переносити у безпечні місця, тримаючи у зубах. Потім білченята стануть самостійними.

🐸 Розмноження жаб трав'яних відбувається у березні-квітні. Саме в цей час самка відкладає у стоячих або слабо проточних водоймах сотні або й тисячі ікринок, стійких як до висихання, так і до весняних заморозків. А далі відбувається метаморфоз — розвиток ікри до пуголовка, а згодом і до маленької жабки. Він, як правило, триває близько двох місяців. Протягом цього часу у пуголовків формуються відповідні органи, тіло та кінцівки, щоб вони могли вийти з водойми й жити на суші. На жаль, до цієї стадії доживають не більше кількох відсотків запліднених ікринок.

🐦 У квітні синиці великі утворюють пари й будують гнізда у лісах, парках, садках і, навіть, у будівлях людей. А в кінці місяця самиця відкладає від 10 до 15 яєць. Пташенята з’являються приблизно через два тижні — голими й сліпими, тому батькам доводиться годувати та вигрівати їх. Через 2-3 тижні вони зможуть самостійно вилітати з гнізда, але й після цього, малеча ще іноді прилітає “додому”, щоб підгодуватися.

🦌Телята сарни європейської з’являються на світ у травні-червні. Перші кроки вони роблять одразу після народження, та далеко не відходять від мами. Щонайменше тиждень вони проведуть зачаївшись у траві, поки не стануть достатньо сильними, щоб ходити за батьками. Так зване “дзеркало” — світла шерсть на задній частині тіла сарни — допомагає малятам бачити маму попереду та не загубитися серед дерев.

‼️‼️Період розмноження та догляду за малечею є вкрай важливим для диких видів, саме тому потребує нашого шанобливого ставлення та охорони.‼️У період з 1 квітня до 15 червня в Україні діє Сезон тиші — природоохоронний захід, прописаний у Законі України, який забезпечує відсутність підвищеного шуму та неспокою у лісах степах та біля водойм‼️‼️

Через війну з березня 2022 року дію Сезону тиші було призупинено до кінця воєнного часу задля забезпечення обороноздатності країни. В умовах війни таке рішення є необхідністю.

Та чимало з нас перебувають зараз на тих територіях, куди не дісталася війна і природа має можливість процвітати хоча б у цих регіонах. ‼️‼️Відвідуючи ці ділянки варто намагатися дотримуватися основних правил сезону тиші, щоб зменшити турбування диких тварин у цей важливий для них період‼️‼️ Це стосується не лише поведінки у дикій природі, але і під час прогулянок у міських парках та скверах, де трапляється чимало диких видів.

📌Дізнавайтеся як ще ми можемо підтримати природу навесні 👉 http://bit.ly/3UwNoRQ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь