Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

ЯК ПРОХОДИТИМЕ НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЛЬТИПРЕДМЕТНИЙ ТЕСТ НА СУМЩИНІ

Дата: 24.04.2023 16:29
Кількість переглядів: 85

У Сумському державному університеті відбулась прес-конференція, присвячена актуальним питанням організації та проведення національного мультипредметного тесту у 2023 році

Як зазначила директор Департаменту освіти та науки Сумської ОДА Вікторія ГРОБОВА, наразі для участі в НМТ вже зареєструвалися понад чотири тисячі учнів, з-поміж майже п’яти тисяч випускників закладів загальної середньої освіти Сумщини.

«Національний мультипредметний тест минулого року прийшов на зміну традиційній формі Зовнішнього незалежного оцінювання, хоча, по суті своїй – це і є ЗНО, лише втілюється по-іншому: більш мобільно, компактно та сучасно», – повідомив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр СИДОРЕНКО.

Чим відрізнятиметься НМТ-2023 від тестування минулого року?

За інформацією Олександра Сидоренка, основних відмінностей три.

По-перше, різна кількість предметів. Якщо у минулому році НМТ включав чотири здекларовані предмети без вибору, то цьогоріч є два обов’язкових (українська мова та математика), а третій учні обирають за власним бажанням з усіх тих, що вивчали у школі, окрім географії.

«Який предмет обрати? Є дві поради: обирати треба той предмет, по якому маєш найкращі знання, також  слід також враховувати правила прийому університету, де прописано, який предмет буде потрібний для участі у конкурсі», – зазначив Олександр Сидоренко.

Друга відмінність НМТ-2023: пороговий бал. Як повідомив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти, минулого року він був відсутній, цьогоріч складає 10% від загальної кількості тестових балів.

У минулому році для того, щоб отримати право вступу в університет було достатньо просто прийти на НМТ. Тоді це було виправдано. Цьогоріч для отримання результату за шкалою 100-200 балів з кожного блоку НМТ потрібно набрати не менше 10% від загальної кількості тестових балів.

По-третє, цього року абітурієнти майже відразу після проходження тестування зможуть побачити свій результат.

Учасники отримають інформацію про кількість тестових балів за кожний блок, які за допомогою таблиць переведення, затверджених Міністерством освіти і науки, зможуть «конвертувати»  у підсумкові результати для вступу.

Для всіх спеціальностей встановлено коефіцієнти до результатів кожного блоку НМТ. Інформацію про їх значення треба шукати у Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2023 році.

Варто зазначити, що у 2023 році, як і у минулому, бал шкільного атестата не враховується при визначенні конкурсного балу.

Місця проведення тестування (тимчасові екзаменаційні центри),  як і у минулому році визначатимуться обласними військовими адміністраціями з урахуванням безпекової ситуації яка скрадатиметься на той момент.

Нагадаємо, передбачено проведення двох сесій НМТ: основної і додаткової. Основна проходитиме 5-23 червня, додаткова – 11-24 липня 2023 року.

За консультацією, технічною допомогою вступники можуть звертатися до пунктів реєстрації. В Сумській області їх сім. Місця розташування та графік роботи – на вебсайті Харківського РЦОЯО.

Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь