Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

З 24 по 30 квітня проходить Всеукраїнський тиждень імунізації

Дата: 24.04.2023 08:04
Кількість переглядів: 79

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) щорічно проводить Всесвітній тиждень імунізації. У цьому призвані брати активну участь заклади охорони здоров’я, освіти, культури, ЗМІ. В усьому світі, в т.ч. в Україні, з 24 по 30 квітня 2023 року здійснюватимуться широкомасштабні заходи щодо вакцинації. Метою Всесвітнього тижня імунізації є сприяння просуванню одного з найдієвіших інструментів охорони здоров’я – вакцинація для захисту людей різного віку від хвороб.

👉Відповідно до календаря щеплень вакцинація проти кору, краснухи і епідемічного паротиту робиться тричі: в 1 рік, потім в 6 і в 16-17 років.

Щоб зробити щеплення КПК-вакциною (кір, паротит,краснуха), здоровим дітям або дорослим ніякої спеціальної підготовки не потрібно. Головне, щоб людина була здоровою впродовж двох тижнів до і в день проведення вакцинації. Рекомендується зробити аналізи перед щепленням. Загальний аналіз крові дасть інформацію про те, чи немає в організмі будь-якого запального процесу.

👉Підготовка до щеплення особливих груп пацієнтів вимагає спеціальних заходів:

– Дітям, в анамнезі яких були алергічні реакції, призначається прийом антигістамінних препаратів за 3 дні до вакцинації.

– Дітям з різними ураженнями нервової системи або хронічних захворювань на час можливих вакцинальних реакцій (2 тижні) проводиться терапія, яка попереджає загострення цих патологій.

– Дітям, які часто хворіють респіраторними інфекціями, рекомендується загальнозміцнююча терапія за 3 дні до вакцинації і протягом двох тижнів після неї.

👉У період вакцинації і після неї необхідно уникати контактів з людьми, які мають ознаки інфекцій та виглядають заразними. Можна гуляти, але для цього необхідно вибирати малолюдні місця. Не варто вперше починати відвідувати дитячі дошкільні установи після вакцинації мінімум тиждень. При появі будь-яких ознак респіраторної інфекції напередодні вакцинації від неї доведеться відмовитися. Першу вакцинацію рекомендують здійснювати ПРИОРИКС. В цьому випадку укол потрібно буде зробити тільки один, в 1 рік простіше зробити дитині одну ін’єкцію, ніж кілька.

👉Батьки, які зібралися вакцинувати своїх дітей, часто задають питання, яка вакцина краще: вітчизняна або імпортна. Широко використовується вакцина Пріорикс. Це імпортна вакцина (виробник – Бельгія), багатокомпонентна, містить в своєму складі штами вірусу кору, краснухи та паротиту. Пріорікс повністю відповідає нормам і вимогам до вакцин ВООЗ, добре зарекомендував себе в Європі, де даний препарат для щеплень дітям використовується давно. Згідно з інструкцією, після вакцинації від кору, краснухи, паротиту імунітет до цих вірусів формується в 96-98% випадків. Істотна різниця між вітчизняною вакциною проти кору і ПРИОРИКС полягає в тому, що імпортна вакцина зроблена на основі курячих яєць, а вітчизняна – перепелиних. Дітям, у яких є алергія на курячий білок, Пріорікс протипоказаний, їм підійде вітчизняна вакцина. Багато хто віддає перевагу імпортній вакцині, оскільки потрібно лише один укол для того, щоб зробити щеплення відразу від трьох вірусів. Коли мова йде про однорічних дітей, лікарі частіше рекомендують її. А при вакцинації вітчизняним препаратом ін’єкцію роблять двічі. І вітчизняна, і імпортна вакцини містять живі віруси, тому переносяться однаково. І у тій, і в іншої в інструкції написано, що реакції з боку різних систем організму можуть спостерігатися протягом 42 днів з моменту вакцинації.

👉Батькам дітей, які отримали вакцину кір + паротит + краснуха, необхідно утриматися протягом тижня від введення в раціон продуктів, які дитина раніше не пробувала. Це ж треба зробити і мамі, якщо дитина на грудному вигодовуванні. Так як в разі виникнення алергічних реакцій буде складно розібратися, на що реакція – на щеплення або на продукт. При почервонінні або виникненні набряку в місці введення вакцини не рекомендується прогрівати хвору ділянку. У день, коли було зроблено щеплення, купатися і мочити місце ін’єкції не можна. Слід обмежити коло спілкування дитини, якій було зроблено щеплення КПК, особливо в період сезонних епідеміологічних спалахів. Спілкуватися, контактувати з людьми, у яких є візуальні ознаки інфікування респіраторним захворюванням, дитині не можна. Краще після вакцинації провести кілька днів вдома. Якщо немає температури, то можна гуляти, уникаючи при цьому місць масового скупчення людей. Ці правила необхідно дотримуватися незалежно від того, багатокомпонентна вакцина КПК була зроблена або вакцина (від кору і свинки): щеплення ці переносяться однаково. У більшості дітей ні багатокомпонентні, ні моновакцини не викликають поствакцинальних реакцій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь