Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

Cтихійні звалища: шкода для довкілля і здоров’я

Дата: 10.05.2023 10:39
Кількість переглядів: 78

Майже всі продукти, які ми купуємо в торговельних закладах, мають кілька шарів пакування, виготовленого із синтетичних полімерних матеріалів. Така кількість відходів призводить до зростання кількості побутового сміття, яке люди часто скидають до лісів, посадок, ярів, балок. Найбільше несанкціонованих звалищ утворюється у приватному секторі міст, в селах, де через відсутність належної системи збору твердих побутових відходів (ТПВ) щорічно утворюються стихійні звалища.
Такі дії є неприпустимими, оскільки звалища є серйозним джерелом забруднення ґрунтів, повітряного і водного середовища. Жоден із таких самовільно створених пунктів скидання відходів не обладнаний відповідним чином, тож продукти гниття і розпаду потрапляють у ґрунт і ґрунтові води, які є джерелом водопостачання для населення. Температура гниття подекуди настільки висока, що часто призводить до займання, в результаті чого вивільняються небезпечні, а часом і канцерогенні речовини, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини. Зазначимо, що дим від горіння сміття містить у своєму складі оксид азоту, чадний газ, важкі метали . А з тліючого листя i бадилля виділяється бензопірен, що здатний викликати у людей онкологічні захворювання.
 Крім того, такі смітники є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та носіями різних інфекційних захворювань: лептоспіроз, сказ, енцефаліт, чума тощо.
Варто зазначити, що всі відходи є об’єктом права власності, а відповідно до положень Цивільного кодексувласник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.
Відтак, відповідно до Закону України «Про відходи», забороняється несанкціоноване скидання і розміщення відходів, що може створювати небезпеку для навколишнього природного середовища та здоров’я людини. Викидання сміття у місцях, спеціально не пристосованих для цієї мети, тягне за собою відповідальність, встановлену законом.
Місце, яке призначене для захоронення відходів, називається полігоном. Полігони запроектовані так, щоб запобігати негативному впливу на навколишнє природне середовище та відповідати санітарно-епідеміологічним і екологічним нормам.
Благоустрій - це візитна картка кожного населеного пункту. Тож, не будьмо байдужими, бережімо навколишнє середовище та своє здоров'я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь