Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

Франція стала 18 державою, яка підписала декларацію щодо руху України в НАТО

Дата: 17.05.2023 13:07
Кількість переглядів: 125

Президенти України Володимир Зеленський та Франції Емманюель Макрон підписали спільну декларацію, яка стала 18-ю, щодо підтримки України, у тому числі руху в НАТО.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква у Фейсбуці за результатами візиту Зеленського у Париж, передає Укрінформ.

«Схвалена сьогодні з Францією Спільна декларація дозволила посилити ще одним вагомим голосом підтримку України на євроатлантичному напрямку. Сам факт укладення такої декларації з Францією та ще й з подібним формулюванням щодо НАТО, раніше був просто неможливим. А сьогодні Франція стала 18-ю державою, з якою маємо спільні декларації щодо руху до НАТО», - зазначив він.

Жовква пояснив, що у рамках руху України до НАТО, Франція підтвердила свою «підтримку України на її шляху до євроатлантичної сім’ї, у тому числі сприяючи спільним інтересам у сфері безпеки. Франція та Україна з нетерпінням очікують на розв’язання цих питань на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року».

Він розповів, що Франція вкотре висловила рішучу підтримку України на шляху до членства в ЄС, зокрема наших зусиль щодо євроінтеграційних реформ та виконання необхідних умов з метою отримання рішення про початок переговорів про вступ до кінця 2023 року.

Також заступник керівника ОП проінформував, що в документі лідери вкотре закликали росію негайно вивести всі свої війська з усієї України, зокрема з території Запорізької атомної електростанції.

Крім того, він зауважив, що особливий акцент зроблено на військовій підтримці, яку Франція надає з початку війни і продовжуватиме надавати в межах нових військових пакетів, з урахуванням нагальних та невідкладних потреб України.

Франція також висловила свою підтримку українській формулі миру; зусиллям щодо забезпечення відповідальності за злочини росії, зокрема шляхом створення трибуналу; посиленню санкційного тиску на росію; розробці механізму компенсації збитків за рахунок російських активів; участі у відновленні України та продовженню Чорноморської зернової ініціативи і гуманітарної програми «Зерно з України».

Жовква додав, що зустріч Зеленського і Макрона тривала майже три години, завершилась вже після опівночі понеділка за місцевим часом.

Він відзначив, що президенти говорили про пріоритетні питання військової допомоги для зміцнення обороноздатності України і початку контрнаступу, підтримку Францією європейської та євроатлантичної інтеграції нашої держави.

«Позаду черговий тиждень напруженої і результативної роботи. Надалі не збавляємо темп та готуємося до результативного проведення Вільнюського Саміту НАТО у липні», - підкреслив заступник керівника Офісу глави держави.

Повний текст Декларації між Україною і Францією опублікований на сайті Президента України.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 14 травня відвідав Німеччину, а вночі – Францію. Днем раніше він здійснив візит в Італію.

Фото: Офіс Президента


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь