Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

ПЕРЕРИВАННЯ ІМУНІЗАЦІЇ НЕБЕЗПЕЧНЕ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

Дата: 26.07.2023 11:27
Кількість переглядів: 132

Фото без опису

Вакцинація залишається єдиним способом захисту від смертельних хвороб. В умовах війни імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців залежить від рівня охоплення щепленнями в країні

Найуразливішими до інфекційних хвороб залишаються діти, особливо з хронічними захворюваннями. Якщо ви або ваша дитина пропустили якусь із доз щеплення,– якомога швидше зверніться до лікаря, щоби надолужити пропущені дози за індивідуальним графіком.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень рекомендовано дотримуватись регламентованого графіку введення вакцини.

Рішення не робити щеплення дитині шкодить здоров’ю інших дітей у суспільстві, бо уповільнює процес формування колективного імунітету від певної хвороби. Кожен день відтермінування вакцинації, яку повинна отримати дитина, загрожує їй серйозним захворюванням, яке можна було б попередити, якби дитина була вчасно вакцинована. Якщо курс вакцинації не закінчений, то відповідний імунний захист просто не сформується.

Батьки, які зробили щеплення своїм дітям, захищають не лише їх, а й інших дітей, які за станом здоров’я не можуть на даний час щепитися. Якщо 90-95% колективу людей захищені (рекомендації ВООЗ), то розповсюдження збудника інфекційної хвороби серед людей стає практично неможливим.

Вимоги до встановлення медичних протипоказань до щеплення різні в залежності від того, проти якої інфекції проводиться імунізація. Вони стосуються імунізації проти поліомієліту, кору чи дифтерії та всіх інших хвороб. Діти та дорослі з хронічними захворюваннями також вакцинуються відповідно до Календаря профілактичних щеплень і протипоказань не мають. Рішення про допуск до проведення щеплення ухвалює педіатр або сімейний лікар, який вивчає стан дитини. Головним нормативно-правовим документом у його роботі є наказ МОЗ № 2070.

В Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань:туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Для всіх дорослих потрібно щодесять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця.

Вакцини проти 10 особливо небезпечних хвороб, які є в Національному календарі профілактичних щеплень, закуповуються державним коштом. Кожна дитина та дорослий можуть щепитися в медичних закладах безоплатно. Дорослим та дітям з тимчасово переміщеним статусом не потрібно робити нову декларацію з сімейним лікарем – достатньо лише звернутися до медзакладу.

У період воєнного стану це питання є надзвичайно актуальним для збереження здоров’я військовослужбовців, а також і цивільного населення.Переривання планової вакцинації, навіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація.

Закликаємо батьків перевірити, чи отримали вони та діти усі необхідні щеплення, та пріоритизувати вакцинацію під час війни. Зверніться до свого сімейного лікаря і надолужте пропущені дози.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь