Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

НА СУМЩИНІ УЗГОДИЛИ СПІЛЬНИЙ ПЛАН ДІЙ ЩОДО ВЧАСНОГО ВИЯВЛЕННЯ ТА ЗАПОБІГАННЯ ПОШИРЕННЮ ОСОБЛИВО НЕБЕЗПЕЧНИХ ХВОРОБ

Дата: 06.09.2023 10:26
Кількість переглядів: 71

Фото без опису

Під головуванням заступниці голови Сумської обласної державної адміністрації Олени БОЙКО відбулось засідання Сумської обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу та ВІЛ

До роботи в онлайн режимі доєднались фахівці Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

«Активні бойові дії, які велись на Сумщині у минулому році, велика соціальна напруга серед населення, особливо прикордонних районів, які постійно перебувають під обстрілами – все це негативно відображається на стані здоров’я наших громадян. Багато українців, хворих на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію та вірусні гепатити, які вимушені були покинути свої домівки та виїхати до іншої області або країни потребують медичної та соціальної підтримки прямо зараз. Значно зріс ризик інфікування ВІЛ через сексуальне насилля, збільшення кількості оперативних втручань та аварійних ситуацій. Наша задача – детально проаналізувати всі ризики та знайти можливості, які дозволять надати необхідну допомогу людям, запобігти інфікуванню та протидіяти росту захворюваності на туберкульоз, ВІЛ, гепатити», - зазначила Олена Бойко.

У ході засідання були розглянуті питання, що стосуються діяльності неурядових громадських організацій, які займаються медико-соціальним супроводом хворих на туберкульоз, опікуються наркозалежними,  хворими на ВІЛ/СНІД, гепатити.

Також обговорювались основні аспекти впровадження та проведення замісної підтримувальної терапії.

Як зазначив виконуючий обов’язки директора Обласного клінічного медичного центру соціально небезпечних захворювань Тарас ЗЛИДЕННИЙ, саме споживачі ін’єкційних наркотиків є основною групою ризику щодо ВІЛ-інфікування. Понад 37% осіб цієї категорії мають позитивний статус.

В області оціночна кількість споживачів опіоідів становить понад  8 тисяч, під динамічним спостереженням  знаходиться 1508, замісну підтримувальну терапію отримують 772 особи 

Що стосується вірусних гепатитів, то за інформацією завідувача відділення гепатології Медичного клінічного центру інфекційних хвороб та дерматології ім. Красовицького Володимира РЯБІЧЕНКА, Сумська область протягом десяти років займає лідируючі позиції у плані первинного виявлення хворих на гепатити.

За словами фахівця у цьому році спостерігається значне підвищення рівня захворюваності на гепатити, у першу чергу це пов’язано з поліпшенням діагностики: область отримала швидкі тести, які допомагають  вчасно виявляти вірусні гепатити. Серед основних проблем - відсутність в області підтверджувальної лабораторії, що унеможливлює зробити подальше обстеження безкоштовним. Неврегульованим залишається питання щодо вакцинопрофілактики гепатиту Б.

Під час засідання учасники схвалили Дорожню карту з елімінації випадків передачі ВІЛ від матері до дитини в Сумській області на 2023-2024 роки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь