Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

Про хід ремонтних робіт під час брифінгу в Офіційному медіацентрі повідомила заступниця начальника Сумської обласної військової адміністрації Марія ЗОНОВА «Дороги – це обличчя області, міста чи села, дороги – це розвиток економіки, це бізнес, це соц

Дата: 05.09.2023 14:52
Кількість переглядів: 94

Фото без опису

Про хід ремонтних робіт під час брифінгу в Офіційному медіацентрі повідомила заступниця начальника Сумської обласної військової адміністрації Марія ЗОНОВА

«Дороги – це обличчя області, міста чи села, дороги – це розвиток економіки, це бізнес, це соціальний захист, це життя. Тому ця тема важлива є одним із пріоритетів обласної військової адміністрації. Розмежовуючи зони відповідальності, говоримо сьогодні про місцеві дороги, про дороги, які з’єднують населені пункти нашої області», – зазначила Марія Зонова.

Загальний обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення, будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення у 2023 році становить 618 млн 812 тис. грн. Із них 85,05 млн грн передбачено на будівництво, реконструкцію і капітальний ремонт комунальних вулиць і доріг населених пунктів. І наразі роботи ведуться на трьох об’єктах капітального ремонту. До введення в експлуатацію після капітального ремонту у поточному році заплановано 4 об’єкти.

«Держава віддає перевагу проведенню капітального ремонту доріг. Але, на жаль, в країні війна і ми маємо забезпечувати проїзну здатність доріг. Тому 410 млн грн спрямовується в цьому році на експлуатаційне утримання доріг, – розповіла заступниця начальника ОВА. – Начальником Сумської ОВА Володимиром АРТЮХОМ проведений детальний аналіз всіх ділянок доріг, аналіз звернень від громад, аналіз можливості тергромад щодо співфінансування ремонтних робіт, наявність проектної документації. Після цього, Розпорядженням начальника ОВА були визначені пріоритетні напрямки, тобто ті ділянки доріг, які в цьому році мають бути виконані. Також значні кошти були виділені на забезпечення проїзду в прикордонних громадах на тих дорогах, які постраждали від ворога. На сьогодні освоєно вже 366 млн грн з 410 млн грн. Роботи з виконання дорожніх робіт на місцевих дорогах в області закінчуються».

Якщо говорити про комунальні дороги і вулиці, то згідно з законодавством, утриманням їх, ремонтом і реконструкцією мають займатися органи місцевого самоврядування. Тож обов’язком кожного міського, селищного чи сільського голови є ремонт доріг у його громаді. У громадах на це має бути передбачений свій бюджет. Держава ж, у свою чергу, має законодавчу можливість від 1% до 20% дорожнього фонду спрямовувати на допомогу щодо ремонту комунальних вулиць і доріг.

«Ми вивчили досвід інших областей. Вирішили залишити не 1% і не 5%, а саме всі 20% на комунальні дороги. 123,7 млн грн – це допомога, яку обласна влада надає місцевим громадам на утримання комунальних доріг. Але виставили певні умови, згідно з яких громади можуть отримати ці кошти на конкурсній основі. Умови конкурсу затверджені Розпорядженням начальника Сумської ОВА, доведені до громад і проведені з ними навчання, – повідомила Марія Зонова. – Першою і головною з умов є наявність проектно-кошторисної документації. Також має бути передбачене співфінансування – 50 на50%».

Заступниця начальника Сумської ОВА розповіла, що участь у конкурсі, на жаль, взяли не всі громади. Із 51 громади подали документи на конкурс лише 21. Конкурсний відбір пройшли 23 проекти. Тож на 23 вулицях в громадах Сумщини виконуватимуться ремонтні роботи на дорогах за кошти дорожнього фонду, які було передано в громади в якості субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам. І наразі в громадах усіх районів Сумщини тривають ремонти комунальних доріг та вулиць.

Деталі у відео: https://youtu.be/HlAnSvsdG4Y?si=Ni5r3TjBPx2ZpkDN


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь