Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ТА ОСОБИСТА ГІГІЄНА ДОПОМОЖУТЬ ЗНИЗИТИ РІВЕНЬ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ГРИП, КОРОНАВІРУС ТА ІНШІ ВИДИ ГРВІ

Дата: 23.10.2023 15:29
Кількість переглядів: 87

Фото без опису

З настанням осені розпочався епідсезон захворюваності на грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Більшість людей хворіють на ГРВІ 2–4 рази на рік

Головною причиною появи і розвитку ГРВІ є потрапляння вірусу в організм людини з подальшим ураженням дихальних шляхів. Дане захворювання є найпоширенішим в Україні, щорічно від нього страждає більше 30% населення. Однією з ключових причин поширення ГРВІ є масові скупчення людей: в громадському транспорті, на заходах, роботі і т.д.

Збудниками ГРВІ є понад 200 вірусів, які часто не пов’язані генетично та належать до різних груп захворювань. Збудниками грипу є різні штами вірусу. Віруси зазвичай вражають верхні дихальні шляхи, тобто порожнину носа, глотку, носоглотку, гортань і трахею. Без правильного лікування інфекція може поширитись на інші частини дихальної системи – бронхи і легені, що ускладнює лікування і робить його тривалішим.

Основна різниця у симптомах грипу і ГРВІ полягає у тому, що грип розпочинається раптово і гостро впродовж періоду хвороби різко виражені ломота в тілі, озноб, головний біль і біль у м’язах, а ГРВІ – зазвичай починається поступово і супроводжується відчуттям «розбитості» та загального нездужання.

Одним з найяскравіших ознак розвитку ГРВІ є тривалий період інкубації. Він може тривати від кількох днів, до тижня, а в деяких випадках – до 12 днів (після потрапляння вірусу в організм людини). Симптоми ГРВІ проявляються у вигляді характерних синдромів: підвищення температури, озноб, загальна слабкість, м’язовий і суглобовий біль; кашель, нежить, чхання, порушення носового дихання, іноді кон’юнктивіт; лімфаденопатія. Про поразку горла, мигдалин і нижніх відділів дихальних шляхів свідчать наступні ознаки ГРВІ: відчуття сухості й першіння в горлі, болючість при ковтанні, набряклість і гіперемія мигдалин, язичка і піднебінних дужок, пухкі накладення в лакунах, осиплість голосу і сухий гавкаючий кашель, саднення за грудиною та ін.

Найчастіше ГРВІ протікає досить легко. Однак ігнорувати хворобу не варто. Без належного лікування вона іноді призводить до серйозних наслідків, а самолікування, наприклад, безконтрольний прийом антибіотиків, може стати причиною розвитку стійкості до них. Лікування вірусного захворювання має бути правильним. В іншому випадку до вірусної інфекції може приєднатися бактеріальна, що, своєю чергою, протікає складніше і вимагає невідкладного лікування антибіотиками. Вона швидко прогресує, викликаючи високу температуру і біль в області скупчення хвороботворних бактерій – в горлі або вухах. Якщо бактерії опускаються нижче, може розвинутися пневмонія, що вимагає невідкладного лікування антибіотиками.

Лікування ГРВІ – симптоматичне. Воно спрямоване на полегшення стану пацієнта і запобігання ускладнень. Лікування ГРВІ, як правило, проводиться амбулаторно відповідно до рекомендацій лікаря. При тяжкому перебігу, а також при наявності ускладнень, можлива госпіталізація в лікарню. Як правило, призначаються препарати з протизапальною, жарознижувальною і знеболювальною дією. Для лікування нежиті використовуються спеціальні спреї та краплі. При появі кашлю призначаються таблетки або сиропи. У комплекс традиційних заходів з лікування ГРВІ входить вітамінні комплекси і імуностимулятори, фізіотерапевтичні процедури.

Правильні звички й особиста гігієна можуть в рази знизити ризик захворіти. Грип, коронавірус та інші види ГРВІ передаються повітряно-крапельним шляхом або контактним способом, наприклад, через рукостискання або брудну дверну ручку. На різних поверхнях віруси живуть різний час, тому завжди пам’ятайте про гігієну й не чіпайте руками ніс, рот або очі. Не чіпайте руками поручні в транспорті, ручки дверей, візків у супермаркетах – користуйтеся для цього серветками або рукавичками. Якщо є можливість, пройдіться на роботу пішки.

Заходи профілактики на роботі: частіше провітрюйте приміщення; виходьте на прогулянку в обід; перед їжею й після візиту в туалет мийте руки з милом або користуйтеся антисептиком; протирайте антисептичними серветками телефони і клавіатури.

Загальні заходи профілактики:

збалансуйте харчування, їжте більше овочів і фруктів, горіхів, пийте більше води; добре обробляйте м’ясо та яйця термічним способом;

відпочивайте; спіть не менше 6-8 годин підряд на добу;

не перебувайте довго в натовпі; дотримуйтесь безпечної відстані між людьми (1,5 метра), уникайте людних місць;

не приймайте антибіотики без призначення лікаря: вони вбивають бактерії, а не віруси;

не нехтуйте першими симптомами хвороб, обов’язково звертайтесь за медичною допомогою до сімейного лікаря;

щеплюйтесь проти грипу, пройдіть курс вакцинації від коронавірусної інфекції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь