Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

ОБЕРЕЖНО, АФЕРИСТИ! ЗБІЛЬШЕННЯ ВИПАДКІВ ОНЛАЙН-ШАХРАЙСТВА НА СУМЩИНІ

Дата: 03.11.2023 16:25
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

На брифінгу в Офіційному медіацентрі щодо протидії сучасним проявам кіберзлочинів старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Сумській області Департаменту кіберполіції НПУ Артем БУХТІАРОВ попереджає громадськість про збільшення випадків інтернет-афер

«Наш підрозділ веде активні дії щодо боротьби з шахрайством. Це є одним з найбільш пріоритетних напрямків нашої діяльності. На жаль, останнім часом ми масово отримуємо звернення від громадян, які стали жертвами інтернет-шахрайства. Тому вважаю за доцільне вкотре повторити про основні заходи безпеки, які повинен знати кожен, щоб не потрапити до рук аферистів», – наголосив Артем Бухтіаров.

За статистикою, протягом поточного року на адресу відділу протидії кіберзлочинам в Сумській області надійшло приблизно 1250 звернень і майже 870 – це випадки онлайн-шахрайства. Тобто 80% від усіх звернень. Незважаючи на те, що превентивні заходи проводяться постійно, а громадяни інформуються щодо сервісів, які допомагають не стати жертвами шахрайства, злочинні схеми продовжують працювати і розпізнати аферистів буває досить непросто.

За словами Артем Бухтіарова, у жовтні 2023 року силами протидії кіберзлочинів була викрита кримінальна діяльність групи 5 людей, що займалися ошукуванням громадян. За схемою шахраї опубліковували оголошення на відомих онлайн-майданчиках щодо продажу нерозмитненого авто за низькими цінами. Аферисти надавали неправдиву інформацію про можливість придбання позашляховиків, якими в основному цікавились військовослужбовці ЗСУ.

«Цинічність шахраїв не знала меж. В оголошенні було вказано про надання знижки на придбання цих автомобілів для військових. В телефонній бесіді шахраї надавали недостовірну інформацію про те, що авто знаходиться на території західної України і пропонували перевезення його у місто Суми за певну винагороду. Ціна такої послуги становила від 200 до 500 доларів. Шахраї отримували кошти та зникали. На даний момент аферисти викриті, їм повідомлено про підозру у вчиненні  кримінальних правопорушень. Досудове розслідування триває», – розповів він.

Щоб не стати жертвою шахраїв ознайомтесь з рекомендаціями представників кіберполіції за посиланням: http://surl.li/muonl

Дивитися брифінг за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=pR8zKs7anWY


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь