Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

Рада попередньо схвалила закон про спрощення зміни цільового призначення земельних ділянок

Дата: 14.11.2023 13:18
Кількість переглядів: 52

Фото без опису

Верховна Рада на засіданні 9 листопада ухвалила в першому читанні законопроєкт №9627, який передбачає кардинальне спрощення процедури зміни цільового призначення землі.

Підставою для зміни буде мотивований висновк уповноваженого органу містобудування та архітектури сільської, селищної, або міської ради щодо можливості розміщення на земельній ділянці відповідного об’єкта.

Також буде непотрібна розробка окремої містобудівної документації та документації із землеустрою. Нова процедура зміни цільового призначення землі займатиме близько 1,5 місяця.

Документ, який буде підставою для зміни цільового призначення землі, буде також особливим видом містобудівних умов та обмежень, що дозволить починати проєктування об’єкту будівництва.

Спрощену процедуру пропонується запровадити на період воєнного стану та протягом 5 років з моменту його припинення або скасування.

Спрощена процедура діятиме на територіях за межами населених пунктів та лише там, де відсутня затверджена містобудівна документація та для визначеного законом переліку об’єктів.

Так, у Земельному кодексі пропонується встановити, що допускається встановлення та зміна цільового призначення земельних ділянок на територіях за межами населених пунктів у разі, якщо стосовно таких територій відсутня затверджена містобудівна документація на місцевому рівні, для розміщення таких об’єктів згідно з класифікатором:

  • будівель промислових та складів;

  • будівель сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства;

  • трубопроводів, комунікацій та ліній електропередачі (крім магістральних нафтопроводів та магістральних газопроводів);

  • комплексних промислових споруд (крім підприємств та споруд підприємств зі збагачення та перероблення ядерних матеріалів;

  • споруд та печей для спалювання відходів;

  • електростанцій атомних.

Варто наголосити, що в проекті йдеться про встановлення та зміну цільового призначення земельних ділянок, віднесених до будь-якої категорії земель, «крім земель, віднесених до категорій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, земель історико-культурного призначення, земель водного фонду, рекреаційного, лісогосподарського призначення.

Таким чином, запропонований спрощений порядок встановлення та зміни цільового призначення буде стосуватися, зокрема земельних ділянок, які віднесені до земель сільськогосподарського призначення; земель оздоровчого призначення; земель промисловості, транспорту, електронних комунікацій, енергетики, оборони та іншого призначення.

У проекті не визначені будь-які обмеження щодо розміру земельних ділянок, віднесених до категорій земель, щодо яких допускається зміна їх цільового призначення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь