Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ОСІБ, ЯКІ НЕ НАБУЛИ ПРАВА НА ПЕНСІЮ

Дата: 15.11.2023 16:50
Кількість переглядів: 140

Фото без опису

15 листопада проведено нараду при першому заступнику голови Роменської районної державної адміністрації - начальника районної військової адміністрації Валентині НАЗАРЕНКО з питання соціального захисту осіб, які не мають права на пенсію

Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю (далі – соціальна допомога) це щомісячна допомога, що надається згідно з нормами відповідного закону у грошовій формі. Ця грошова підтримка виплачується щомісячно непрацездатним чи обмежено працездатним громадянам, які не мають права на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю необхідного страхового стажу або інших джерел доходу.

Законодавством встановлено три види соціальних виплат, які розрізняються за призначенням:

за віком – соціальна допомога особам, які досягли 65 років та не мають достатнього трудового стажу для оформлення пенсії.

за станом здоров’я – призначається особам з інвалідністю, зокрема й дітям з інвалідністю, які не одержують пенсію.

за втратою годувальника – виплачується неповнолітнім дітям до 18 років і студентам очних відділень вишів до 23 років, якщо вони залишилися без одного або обох батьків, та не одержують пенсію.

Право на державну соціальну допомогу має особа, що одночасно відповідають таким умовам:

1) досягла віку 65 років та не має права на пенсію відповідно до чинного законодавства або визнана особою з інвалідністю в установленому порядку.

2) не одержує пенсію або соціальні виплати, що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров’я на виробництві, передбачені Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та допомоги, що призначається відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю»

3) є малозабезпеченою особою (крім осіб з інвалідністю I групи та дітей померлого годувальника).

До малозабезпечених осіб, що мають право на соціальну допомогу належать особи, середньомісячний сукупний дохід яких за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги, не перевищує прожитковий мінімум, визначений для осіб, які втратили працездатність .

Також право на соціальну допомогу мають особи з інвалідністю І групи, якщо вони не одержують пенсію та діти померлого годувальника, який на день смерті не мав страхового стажу, необхідного для призначення пенсії для особи з інвалідністю ІІІ групи.

Розмір державної соціальної допомоги встановлюється виходячи з рівня забезпечення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:

  •  особи з інвалідністю I групи, жінки, яким присвоєно звання «Мати-героїня» -100% прожиткового мінімуму;
  •  особи з інвалідністю II групи – 80% прожиткового мінімуму;
  •  особи з інвалідністю III групи – 60% прожиткового мінімуму;
  •  священнослужителі, церковнослужителі – 50% прожиткового мінімуму;
  •  особи, які досягли віку відповідно до закону– 30% прожиткового мінімуму);
  •  на одну дитину померлого годувальника – 100% прожиткового мінімуму;
  •  на двох дітей померлого годувальника – 120% прожиткового мінімуму;
  •  на трьох і більше дітей померлого годувальника - 150% прожиткового мінімуму.

Крім цього, одержувачам соціальної допомоги, в яких розмір виплат не досягає 2100 гривень, надається щомісячна доплата до державної соціальної допомоги в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Соціальна допомога призначається органами соціального захисту населення з дня звернення за її призначенням. Для призначення соціальної допомоги подаються заява та декларація про доходи та майновий стан осіб для призначення соціальної допомоги (у разі потреби), складені за формами, встановленими Мінсоцполітики. Інформація про склад сім’ї зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги.

Соціальна допомога призначається довічно особам, які досягли 65 років, а особам з інвалідністю – на весь час інвалідності, встановленої МСЕК.

У разі виникнення відповідно до законодавства права на пенсію в період одержання соціальної допомоги за бажанням особи їй виплачується соціальна допомога або призначається пенсія.

Особа, яка досягла віку, визначеного частиною першою статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, але не набула права на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю страхового стажу, передбаченого зазначеною статтею мають права на пенсію,  можуть звернутися за призначенням державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям. Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям призначається і виплачується у грошовій формі малозабезпеченим сім’ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї. При визначенні права на призначення даного виду соціальної допомоги до складу сім'ї заявника включаються жінка (чоловік), їх неповнолітні діти та проводиться розрахунок з урахуванням доходів всіх членів сім'ї. Така допомога призначається з місяця звернення, якщо протягом місяця подано всі необхідні документи, строком на шість місяців.

Станом на 01.11.2023 на обліку в управлінні соціального захисту населення Роменської районної державної адміністрації перебувають 80 осіб з інвалідністю та 9 осіб віком 65 років та старші, які не мають права на пенсію та отримують відповідну допомогу; 52 отримувача одержують соціальну допомогу на дітей померлого годувальника; 135 громадян, які досягли 60 річного віку, але не набули права на пенсію отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям. Виплати цих видів соціальних допомог проводяться за рахунок коштів державного бюджету, заборгованості з виплати допомог не має.

За рішенням наради при першому заступнику голови Роменської районної державної адміністрації – начальника районної військової адміністрації надані відповідні доручення щодо своєчасного призначення та нарахування допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

 За інформацією управління соціального захисту населення

Роменської районної державної адміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь