Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

ОЛЕНА ЗЕЛЕНСЬКА: БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ І РІВНІ МОЖЛИВОСТІ ПОТРІБНІ НЕ «ОКРЕМИМ КАТЕГОРІЯМ» – ВОНИ ПОТРІБНІ ВСІМ

Дата: 05.12.2023 15:24
Кількість переглядів: 91

Фото без опису

Перша леді України Олена ЗЕЛЕНСЬКА взяла участь у Національному форумі прав людей з інвалідністю, який відбувся в Міжнародний день людей з інвалідністю в Києві

У межах форуму було проведено панельні дискусії за трьома ключовими темами: сприйняття інвалідності, працевлаштування людей з інвалідністю, відбудова та безбар’єрність. Серед спікерів – представники органів влади, громадських організацій, ЗМІ та бізнесу.

«Ми маємо розуміти, що для людей з інвалідністю випробування не обмежуються отриманням протеза. У буденному житті вони лише починаються: із громадським транспортом, незручними під’їздами, недоступними укриттями», – сказала у виступі Олена ЗЕЛЕНСЬКА.

Вона зазначила, що нещодавнє соціологічне дослідження, проведене на замовлення «Ліги сильних», продемонструвало: люди з інвалідністю, як і раніше, називають головним дискримінаційним моментом можливість вільно пересуватися за межами помешкання, неможливість доступу до об’єктів публічного простору та дискримінацію при пошуку роботи й працевлаштуванні.

«Людям потрібні не лише наші правильні слова й правильні емоції, а й правильні дії», – наголосила дружина Президента.

Перша леді розповіла, що в «Довіднику безбар’єрності» – першому українському посібнику з коректного спілкування – тепер є розділи не лише про комунікацію. З початку війни він відповідає на запитання, що робити в надзвичайних ситуаціях. А тепер у спеціальному розділі «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» будуть поради, зокрема, про працевлаштування та навчання. Також цього року буде представлено створений у межах ініціативи Олени ЗЕЛЕНСЬКОЇ «Гайд безбар’єрних подій». Путівник вийде окремою книжкою, а також буде інтегрований у сайт «Довідника безбар’єрності». Гайд розповідатиме, як зробити безбар’єрними будь-які заходи – від зібрань до виставок.

«Але насправді цей проєкт – не про заходи, а про те, наскільки організатори й гості заходів готові бачити на них людей з інвалідністю і що ми готові для цього зробити», – зазначила дружина Президента.

Вона привітала бізнеси зі спільноти «Бізнес без бар’єрів», які створюють умови для працевлаштування й обслуговування людей з інвалідністю: «Це означає, що люди з порушенням слуху, наприклад, можуть і зручно робити покупки в супермаркеті, і комфортно працювати там. Ветеран може скористатися інклюзивним таксі чи іншим транспортом або працювати там. І особливо ефективно, коли приватні ініціативи доповнюються державними. Наприклад, цього року по всій Україні стала доступною мережа автошкіл для людей з інвалідністю. Це і є безбар’єрність – вона не лише в просторі, а в можливостях. І ще мені подобається, як перекладається слово «інклюзивність» українською – «включення», «залучення». Без винятків».

Підсумком форуму стало підписання резолюції, у якій сторони задекларували спільне бачення бажаного результату та кроки, які необхідно зробити для цього.

«Наше спільне завдання – не робити з безбар’єрності оази. Безбар’єрною має стати вся країна. Всі її опції – кар’єрні, навчальні, побутові розважальні. Ми всі буваємо маломобільними. Всі буваємо психічно виснаженими. Втомленими. Безсилими. Тому все це – рівні можливості – потрібне не комусь, не «окремим категоріям», це потрібно нам усім», – акцентувала перша леді.

Форум організовано завдяки гранту від програми «Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС)» у межах фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності Націй та розвитку Великої Британії. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert та співпраці з Crown Agents in Ukraine.

За матеріалами: https://www.president.gov.ua/news/olena-zelenska-bezbaryernist-i-rivni-mozhlivosti-potribni-ne-87437


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь