Хмелівська сільська рада

Сумська область, Роменський район

Сьогодні у Сулимівському сільському клубі гостинно відчинила двері для відвідувачів новостворена кімната української культури і побуту «МАМИНА СВІТЛИЦЯ».

Дата: 18.12.2023 09:42
Кількість переглядів: 59

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису

Сьогодні у Сулимівському сільському клубі гостинно відчинила двері для відвідувачів новостворена кімната української культури і побуту «МАМИНА СВІТЛИЦЯ». Етнічний стиль колоритно передає умови життя наших предків, їх світогляд і вірування, що тісно переплелися, поєднуючи духовне й фізичне в житті українців.

Ідею виносили та втілили в життя жительки села Сулими, працівниці місцевого клубу -Таїсія Пинькас і Катя Король разом зі своїми однодумцями та помічниками. Появі експозиції передувала кропітка робота, починаючи із задуму, чіткого плану, збору експонатів, вивчення історії життя й побуту українців XVIII-XIX ст. Головною натхненницею була мама Таїсії Миколївни - Ганна Іллівна. Художнім оформленням засновниці закладу завдячують художниці-аматорці з Хмелова Олені Кривогуз.

Автори намагалися максимально передати традиції українського житла: вишиті рушники, ікони на покуті, скриня з посагом дівчини на виданні, пихатий мисник із глиняним посудом, розписана чудернацькими барвистими квітами піч-годувальниця, поряд- підвішена дитяча колиска з немовлям (обов’язково (!), бо так годиться), а на почесному місці- символ достатку й добробуту родини- дідух. Далі- комора, у якій вздовж стін розмістився селянський реманент. І все так до ладу…І можна те все не лише споглядати, а й спробувати, як то вони (наші предки) тим всім вправно орудували… І доповнюється все живою розповіддю, смачно приправленою легендами, бувальщинами, прикметами. А в найближчому майбутньому засновники кімнати планують з відвідувачами ще й майстерки з традиційних народних ремесел проводити та пізнавальні інтерактиви.

Тож завітайте до Сулимівської світлиці!!!! Господарі ласкаво запрошують всіх бажаючих відпочити душею, надихнутися творчістю, доторкнутися до історії наших дідів-прадідів, щоб згадати своє коріння та пам’ятати, що ми- українського роду-племені. Слава Україні!!!💙💛


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь